Η κοινωνία της γνώσης και το δράμα της πληροφόρησης

16 Μαρτίου 2001

Τεχνολογική κοινωνία, κοινωνία της πληροφορικής – πληροφόρησης ή κοινωνία της γνώσης, δίνουν το στίγμα της εποχής μας; Η συνεχής «τροφοδοσία» με πληροφορίες που χαρακτηρίζονται από ταχύτητα ροής, δίνει τον απαιτούμενο χρόνο επεξεργασίας στις πληροφορίες, έτσι ώστε, να αποδίδουν εποικοδομητικά τα οφέλη τους; Ή μήπως επικρατεί σύγχυση που εμποδίζει στην αφομοίωση και επιβραδύνει την διαδικασία της γνώσης; «Είναι αλήθεια» υποστηρίζει ο Καθ. του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ Θαν. Τσακαλίδης «ότι εδώ και μερικά χρόνια ο ημερήσιος τύπος με τις ειδικές εκδόσεις της Κυριακής, παρουσίασε ένα τεράστιο υλικό πολυδιάστατο που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως «μικρή εγκυκλοπαίδεια». Γεγονός χαρακτηριστικό της 10ετίας του ’80 ήταν ότι μαζί με την πληθώρα των ειδήσεων και τις πληροφορίες είχαμε και την τεχνολογική εξέλιξη σε δύο επίπεδα: πρώτον φτηνή παραγωγή ψηφιακού υλικού (εξέλιξη της πληροφορικής) και δεύτερον διακίνηση αυτού του υλικού στα σπίτια (διαδίκτυο)» επισήμανε ο Καθ. Τσακαλίδης. Η εποχή της άμεσης εικονοποΐας (τηλεεικόνας) η οθόνη του internet, που αποτελεί παράθυρο στον κόσμο, επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφορίας, συνθέτουν, την ζωή του ανθρώπου σε νέες φόρμες που υπακούουν σε καινούργιους κανόνες.
ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ
«Βρισκόμαστε στην χρονική στιγμή ενός χάους αποτελούμενου από κατακλυσμό ειδήσεων και εικόνων χωρίς να προλαβαίνουμε να ξεχωρίσουμε τι μας ενδιαφέρει και τι όχι για να αφομοιώσουμε» λέει ο Καθ. Τσακαλίδης. Θεωρώ ότι αυτή η περίοδος είναι μεταβατική.
Θα διαρκέσει βεβαίως κάποιο διάστημα, έως ότου είμαστε σε θέση να κάνουμε την διάκριση πρωτευόντων και βέβαια, έως ότου βγουν τα αντίστοιχα εργαλεία (λογισμικού) που θα επιλεγούν, ότι πραγματικά μας ενδιαφέρει ενώ, θα παράγουν δομημένες ενότητες πληροφόρησης, που θα οδηγούν στην αφομοίωση του «αντικειμένου» και κατ’ επέκταση στην γνώση.
Υποστηρίζει ο Καθ. Τσακαλίδης. Η τεχνολογική εξέλιξη είναι το ζητούμενο αυτής της εποχής. Βρισκόμαστε εντός των πυλών μιας νέας υπερεπικοινωνιακής κοινωνίας χωρίς να είμαστε σε θέση να ελέγχουμε τις μεταλλάξεις αυτής της κατάστασης σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο.
«Πληροφορική» λέει ο Θαν. Τσακαλίδης είναι η επιστήμη που ασχολείται με τον τρόπο αποθήκευσης και «διάχυσης» της πληροφορίας, ενώ τελευταία ασχολείται και με τον τρόπο εξαγωγής της πληροφορίας από την πληθώρα των ειδήσεων». «Τα δράμα της πληροφόρησης, προκύπτει» υποστηρίζει ο Καθ. Τσακαλίδης «γιατί μπροστά από τα μάτια μας «τρέχουν», εικόνες είτε «έντυπες» είτε «ψηφιακές» και δεν ξέρουμε ποιές να αποθηκεύσουμε και πώς ώστε να τις ανασύρουμε άμεσα, όταν τις χρειαζόμαστε. Έτσι ο σημερινός άνθρωπος, βρέθηκε ουσιαστικά απροετοίμαστος να επιλέξει και να κατανείμει ό,τι του «σερβίρεται» και ευρισκόμενος σε μετεωρισμό, αδυνατεί να μετατρέψει την πληροφορία σε γνώση».
ΟΦΕΛΗ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ
Είναι προφανές ότι η τεχνολογία για να τεθεί πράγματι στον έλεγχο του μέσου ανθρώπου, πρέπει να μας βοηθάει, να κάνουμε την ζωή μας εύκολη απελευθερώνοντας χρόνο για τα πραγματικά μας ενδιαφέροντα. «Πρέπει να κρατούμε άμυνες στην τεχνολογία να την ελέγχουμε και όχι να μας ελέγχει» υποστηρίζει ο Καθ. Τσακαλίδης «έτσι πρέπει να θέσουμε κάποιους κανόνες όσον αφορά στην ενασχόλησή μας με το internet, και να μας αφορά στο βαθμό πληροφόρησης που μας είναι απαραίτητος. Το ζητούμενο είναι από την Τεχνολογία να παίρνει ο άνθρωπος με τρόπο γρήγορο τις απαραίτητες πληροφορίες να τις μετατρέπει σε γνώση για να έχει χρόνο να ασχολείται με τους συνανθρώπους του, με τα κοινά και όχι με τις μηχανές. Αυτό θα ήταν επικίνδυνο. Θεωρώ» καταλήγει ο Καθ. Τσακαλίδης «ότι λόγω της παγκοσμιοποίησης αυξάνεται η ροή της διακρατικής πληροφορίας και καταργούνται οι παλιές νόρμες των ιεραρχικών δομών. Έτσι ευελπιστώ πως κεφάλαιο του καθενός θα είναι το περιεχόμενό του και μόνο αυτό θα είναι το όφελος από την παγκοσμιοποίηση».