Ανεξέλεγκτοι οι «κουλοχέρηδες» του Ίντερνετ γδύνουν τα εύκολα θύματα

(ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2002
Του ΜΙΧΑΛΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ
)

Ανεξέλεγκτοι οι «κουλοχέρηδες» του Ίντερνετ γδύνουν τα εύκολα θύματα

Μερικά από τα μηχανήματα ηλεκτρονικού τζόγου που έχουν κατασχεθεί. Ωστόσο το Ίντερνετ, ως αποδεικνύεται, προσφέρει στους έχοντες πάθος με τους «κουλοχέρηδες», την δυνατότητα να δοκιμάσουν εκεί την τύχη τους, με απειροελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας.

Όλα τα «φρούτα»

Οι τρεις τρόποι που καταρίπτουν τον μύθο της ασφάλειας

Ανεξέλεγκτα λειτουργούν στο διαδίκτυο σελίδες που φιλοξενούν «φρουτομηχανές» και άλλα τυχερά παιχνίδια που υπόσχονται κέρδη μέχρι και 95%! Καθένας μπορεί να έχει ελεύθερη πρόσβαση, αρκεί να δώσει τον αριθμό της πιστωτικής του κάρτας. Όμως, αλίμονο αν τα στοιχεία πέσουν σε λάθος άνθρωπο, κάτι που δεν θεωρείται αδύνατο από τους επιστήμονες της πληροφορικής.

Οι «φρουτομηχανές» του διαδικτύου ικανοποιούν το πάθος των χρηστών-παικτών στον ίδιο βαθμό με αυτές που λειτουργούν σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Επιπλέον, δίνουν την δυνατότητα στον παίκτη να μην τα επισκέπτεται αλλά καθισμένος μπροστά σε μια οθόνη να ποντάρει σε κερασάκια και άλλων ειδών... φρούτα.

Οι ιδιοκτήτες αυτών των σελίδων υπόσχονται κέρδη εκατομμυρίων μέσα από αλλεπάλληλα τζακ ποτ και φυσικά ασφάλεια στους επισκέπτες τους.

Ο καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών Θανάσης Τσακαλίδης λέει ότι υπάρχουν τρεις τρόποι για να εισβάλει κάποιος με κακή προαίρεση στο σύστημα. Καταρχήν να βρει τον κωδικό πρόσβασης μέσω αυτού που ελέγχει το σύστημα και από εκεί να κάνει υποκλοπή. Αυτό είναι εφικτό αν ο «εισβολέας» καταφέρει να περάσει στο κεντρικό σύστημα και να δει σε ποιον ή ποιους ανήκουν οι κωδικοί.

Ο δεύτερος τρόπος είναι να υποκλέψει ο κακοπροαίρετος τον κωδικό πρόσβασης ατόμου που έχει ήδη εγγραφεί και να κάνει κακή χρήση. Υπάρχει και η περίπτωση της ατυχίας, όπου ο κακοπροαίρετος «πέφτει» πάνω στον κωδικό πρόσβασης και τον χρησιμοποιεί υστερόβουλα. Περισσότερο συχνές είναι οι μεθοδευμένες καταστάσεις και ο Θ. Τσακαλίδης εκτιμά ότι στο μέλλον θα έχουμε περισσότερα κρούσματα, αφού το διαδίκτυο ανεβαίνει και αυξάνεται ο αριθμός των σφαλμάτων.

Η ασφάλεια ενός τέτοιου συστήματος κρίνεται στην θωράκισή του. «Το σωστό είναι να περάσουμε στον κόσμο ότι στο διαδίκτυο έχουμε όλα τα προβλήματα που προκύπτουν από την υποεπικοινωνία, δηλαδή ιούς και τεχνολογικά μικρόβια. Και κατά συνέπεια χρειάζεται αυτό που λέμε υγιεινή του συστήματος» εξηγεί ο καθηγητής και εκφράζει την άποψη ότι αν κάποιος δώσει τον αριθμό της πιστωτικής του κάρτας, από εκεί κι έπειτα δεν είναι δύσκολο να την ανακαλύψουν όλοι όσοι διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις.

Ο Θ. Τσακαλίδης εντάσσει το συγκεκριμένο φαινόμενο στο ανώριμο νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του διαδικτύου και επιτρέπει την κακή χρήση του. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου εκτιμά ότι η τεχνολογία τρέχει με ρυθμούς που και ο ίδιος φοβάται ότι αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε, ειδικά όταν πρόκειται για περιπτώσεις που έχουν σκοπό τον προσπορισμό οφέλους ή την παραπλάνηση όσων κινούνται στο διαδίκτυο.

«Πιστεύω ότι ζούμε στο περίπου και στο ημιτελές. Δεν έχουμε ολοκληρώσει όλες αυτές τις διαδικασίες, αφού δεν θα μπορούσαμε να είχαμε προβλέψει το σημείο που θα φτάναμε για να προετοιμαστούμε κατάλληλα. Για παράδειγμα, είμαστε χρήστες της κινητής τηλεφωνίας, αλλά κανείς δεν είχε προβλέψει ότι πέντε χρόνια μετά θα είχαμε φτάσει στα πέντε εκατομμύρια χρήστες» λέει στην «Π» ο Θ. Τσακαλίδης.