Η Τεχνολογία στην Υπηρεσία της Τέχνης

(ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ 
Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
)

Ο Αθανάσιος Τσακαλίδης, εκτός από διευθυντής του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, είναι και ένας καλός ζωγράφος. Απόδειξη αποτελεί το ημερολόγιο που κυκλοφόρησε για το 2002, με την χορηγία των "Superfast Ferries".

O κ. Τσακαλίδης ασχολείται με την ζωγραφική χρόνια και όπως τόνισε μιλώντας στον «Η.Κ.» τα πιο πολλά έργα του χρονολογούνται από την εποχή σπουδών του στην Γερμανία. Τα έργα του είναι βιωματικά, ανθρωποκεντρικά, τα οποία εκφράζουν συναισθηματικές καταστάσεις.

Πώς όμως συνδυάζεται η «ψυχρότητα» του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή με την αμεσότητα της τέχνης και ειδικότερα η ζωγραφική; Όπως επισημαίνει ο κ. Τσακαλίδης, πρόκειται απλώς για τις όψεις του ίδιου νομίσματος που είναι η δημιουργία. Τόσο στην εικαστική μορφή όσο και στην τεχνολογία πρέπει το αποτέλεσμα να αγγίζει σε πληρότητα το 100%. Συνεχίζοντας ο κ.Τσακαλίδης, τονίζει πως δεν υπάρχει διαχωρισμός, απλώς «ο κόσμος έμαθε να οριοθετεί τα θέματα. Το μήνυμα είναι όχι μόνο bits και ιοί αλλά και εικαστική δημιουργία.

Μέχρι τώρα έχουν μοιραστεί 1000 ημερολόγια τα οποία μεταφέρουν το μήνυμα ευαισθησίας και της ανθρώπινης οσμής. Περιέχει 12 πίνακες, έναν για κάθε μήνα του χρόνου. Κύριο χαρακτηριστικό των έργων είναι η εστίαση στα μάτια και στο στόμα, που όμως τονίζει ο δημιουργός είναι τα πιο εκφραστικά μέλη του ανθρώπινου σώματος.

Ο λόγος που ο Αθανάσιος Τσακαλίδης δεν έχει εκθέσει τα έργα του μέχρι σήμερα σε κάποια αίθουσα είναι όπως υπογραμμίζει, το ότι δεν τον ενδιαφέρει τόσο η προβολή όσο το να συγκινεί το έργο του. Κύρια χαρακτηριστικά των δημιουργιών του είναι ο συμβολισμός, η βιωματική διάσταση, οι διάφορες ανησυχίες.

Μια άλλη χρησιμότητα του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή είναι και η δημιουργία έργων τέχνης, καθώς δίνει την ευκαιρία σε όλους όπως υποστηρίζει ο κ.Τσακαλίδης να αποκαλύψουν τον καλλιτέχνη που κρύβουν μέσα τους, χωρίς να χάνεται τίποτα από την ευαισθησία της δημιουργίας «στο χέρι».

Αυτήν την εποχή ο κ. Τσακαλίδης ασχολείται με μια διαφορετική μορφή εικαστικής δημιουργίας, το κολάζ, έναν τρόπο να αντιμετωπίσει των πληθωρισμό της εικόνας, κρατώντας φωτογραφίες με καλλιτεχνική διάσταση τις οποίες «αναμιγνύει».

Το επόμενο ημερολόγιο που θα κυκλοφορήσει ο Αθανάσιος Τσακαλίδης, θα περιέχει πίνακες εξ’ ολοκλήρου στον υπολογιστή, δίνοντας έτσι ένα διαφορετικό στίγμα.