Συνήγορος του διαβόλου

 

Απ.: Αυτό ήταν αναμενόμενο, απλώς συνέβη μερικά χρόνια νωρίτερα, γιατί οι υπολογιστές αύξησαν ραγδαία τις ταχύτητές τους. Το τελευταίο τσιπ που έχει βγει, κάνει ένα τρις. πολλαπλασιασμούς το δευτερόλεπτο.

ΑΠ.: Αποδεικνύει ότι το σκάκι είναι ένα παιχνίδι που υπακούει πλήρως σε μια μηχανιστική λογική με βάση τους πάρα πολλούς υπολογισμούς. Έτσι απέναντι στον άνθρωπο που διαθέτει διαίσθηση, φαντασία, εμπειρία, αλλά δυνατότητα για πολύ λιγότερους υπολογισμούς, η μηχανή έχει να παρουσιάσει μια υπεροχή ως προς το σκάκι. Αυτό φυσικά δεν υποτιμά τον άνθρωπο, αποδεικνύει απλώς τη φύση του παιχνιδιού. Αυτό συνέβη και τίποτα άλλο.

ΑΠ.: Φαίνεται αλλά δεν είναι υποταγμένος. Ο άνθρωπος πρέπει να θωρακιστεί, να δει τι ακριβώς του αρέσει και να μην χάνει το χρόνο του με τον κομπιούτερ.

Απ.: Για μένα δεν ήταν, γιατί σπούδαζα ένα γνωστικό αντικείμενο στον υπολογιστή όπως κάποιος σπουδάζει μαθηματικά ή φυσική. Θεωρώ όμως χαμένη ώρα να παίρνει κάποιος έναν υπολογιστή και να παίζει ένα παιχνίδι πέντε ώρες. Φοβάμαι ότι οι γονείς που αγοράζουν υπολογιστές για τα παιδιά τους θα τα κάνουν ηλεκτρονικούς χαρτοπαίχτες. Δεν θα παίζουν ούτε «ξερή», ούτε «πρέφα», θα παίζουν όμως ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Απ.: Φοβάμαι ότι είμαστε ακόμα στην αρχή. Το Ίντερνετ μέσα σε δέκα χρόνια θα μας προσφέρει πάρα πολλά πράγματα που θα μας κάνουν κακό με την έννοια ότι θα μας κλέβουν πολύτιμο χρόνο και θα υποκαταστήσουν αυτές τις απλές χαρές που νιώθει ο άνθρωπος δίπλα σε έναν άλλο άνθρωπο.

Απ.: Σαφώς μια  βόλτα στην πόλη.

ΑΠ.: Το βλέπω άσκοπο, δεν θέλω να θυσιάσω πολλές ώρες για να αντιμετωπίσω ένα πρόγραμμα που δούλεψαν άνθρωποι επί 40 χρόνια….

ΑΠ.: Ο Κασπάροβ είχε μια αντιπαράθεση με μια ομάδα ανθρώπων που έγραψαν ένα πρόγραμμα για το σκάκι. Αν έπαιζε μερικά παιχνίδια ακόμα με την ίδια μηχανή, τότε θα ξανακέρδιζε, είμαι σίγουρος γι’ αυτό. Γιατί ο Κασπάροβ μπορεί να μάθει από τη μηχανή, να καταλάβει να παίζει, καμιά μηχανή όμως στον κόσμο δεν μπορεί να μάθει από τον Κασπάροβ. Αυτή είναι μια βασική διαφορά που πρέπει να τη σεβαστούμε…

ΑΠ.: Ο «Μπλου» έχει γλώσσα, έχει σκέψη; Δεν έχει. Μπορεί  ο «Μπλου» να καταλάβει από τα μάτια ενός παιδιού ότι το παιδί πεινάει; Ποτέ. Μπορεί ο «Μπλου» να μυρίσει ένα λουλούδι; Ποτέ. Δεν θα δώσω ποτέ εγώ ανθρώπινα στοιχεία σε μια μηχανή.

ΑΠ.: Ο επιστήμονας που δουλεύει σ’ αυτά τα εργαλεία δεν μπορεί να φανταστεί τη μαζική τους χρήση. Για τη μαζική χρήση έχουν ευθύνη οι εταιρείες που διοχετεύουν αυτά τα προϊόντα και τα κράτη που επιτρέπουν αυτή τη μαζική χρήση.

ΑΠ.: Δεν μπορούν να  φανταστούν ότι κάτι που’ βγαλαν σήμερα σε δέκα χρόνια θα έχει τέτοιες επιπτώσεις.

ΑΠ.: Θα’ λεγα οι γονείς να προστατεύουν τα παιδιά τους. Να τους δώσουν υπολογιστές που να είναι ενταγμένοι σε εκπαιδευτικά προγράμματα δημιουργικά, σαν εργαλεία, και όχι σαν χρονοβόρα μηχανήματα. Να καταλάβουν ότι πρέπει να ζει ο άνθρωπος πιο ανθρώπινα.

ΑΠ.: Υπάρχει ένα σχέδιο να εντυπωσιάζεται ο άνθρωπος, να αγοράζει αλόγιστα μηχανές, να ξοδεύει χιλιάδες ώρες σαν χρήστης και φοβάμαι ότι εγκλωβίζεται σιγά σιγά. Γι’ αυτό ζητάω να γίνει μια κίνηση να φέρουμε τις μηχανές-ακόμα και τον «Μπλου»- στο επίπεδο του νυχοκόπτη, γιατί δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένας καλός νυχοκόπτης. Την τεχνολογία πρέπει να την υποτάξουμε εμείς και όχι εκείνη.

ΑΠ.: Μα ακόμα δεν έχει κάνει τίποτα το σπουδαίο…

ΑΠ.: Ποτέ δεν θα μπορέσει μια μηχανή να γράψει ένα ποίημα…

ΑΠ.: Ευτυχώς…Τις μηχανές τις έχουμε κάνει εμείς για να μας υπηρετούν. Εμείς μπορούμε να σκεφτούμε πράγματα που καμιά μηχανή ποτέ δεν θα μπορέσει να φτάσει. Πρέπει να απομυθοποιήσουμε αυτό το τερατάκι…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΔΙΑΒΟΛΟΥ: Το τερατάκι είναι νυχοκόπτης…Ας αμυνθούμε με τα νύχια μας…