Συνέντευξη της Αφροδίτης  Τσικριτζή
από τον Θανάση K. Τσακαλίδη

Καθηγητή  και Πρόεδρο του Τμήματος Μηχανικών
Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του
Πανεπιστημίου Πατρών
και  Συντονιστή  Έρευνας και Ανάπτυξης του Ινστιτούτου
Τεχνολογίας  Υπολογιστών (Ι.Τ.Υ.)

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Και σήμερα τα παιδιά μας είναι εκτεθειμένα σε βομβαρδισμό ανεξέλεγκτων εικόνων και  ταινιών από την Τηλεόραση, μόνο που αυτά εκπέμπονται σε ανύποπτο χρόνο. Η διαφορά με το ΙΝΤΕΡΝΕΤ είναι ότι το ίδιο παιδί χρήστης θα αναζητά αυτό που θέλει να βλέπει όταν έχει χρόνο και εκεί χρειάζεται οπωσδήποτε φραγμός ακόμη  ισχυρότερος από την σημερινή κακή χρήση της τηλεόρασης. Δυστυχώς η τεχνολογία εντυπωσιάζει εύκολα διότι προσφέρει την ψευδαίσθηση ενός καινούργιου κόσμου και υπάρχει ο κίνδυνος του εθισμού  με αποτέλεσμα ο ηλεκτρονικός χρόνος  κάθε ανθρώπου να μεγαλώνει σε βάρος του ανθρώπινου χρόνου του με τον κίνδυνο να φτιάχνουμε ηλεκτρονικούς χαρτοπαίκτες. Πρέπει να θωρακίσουμε τα παιδιά μας εκπαιδεύοντάς τα σωστά στην χρήση των νέων τεχνολογιών για να τις χρησιμοποιούν μόνο για δημιουργικές ασχολίες και να μην χάνουνε πολύτιμο χρόνο ψάχνοντας μέσα στα δίκτυα  Πρέπει να απομυθοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες για να μην εντυπωσιαζόμαστε εύκολα από την ραγδαία τους εξέλιξη γιατί θα ζήσουμε πολλές εκπλήξεις σε παρα πολλούς τομείς.
 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι αλήθεια ότι γιεννιέται ένα πολύ ισχυρό υπερεπικοινωνιακό περιβάλλον, το οποίο σε λίγα χρόνια θα είναι προσιτό σε παρά πολλούς ανθρώπους με πολυ ισχυρότερες ταχύτητες  από τις σημερινές. Αυτό σε κάποιους μοναχικούς θα προσφέρει παρέα και σε κάποιους άλλους θα κλέψει πολύτιμο χρόνο από την ανθρώπινή τους επικοινωνία. Επαφίεται στον καθένα μας  να ωριμάσει και να δαμάσει το νέο θεριό που έρχεται και να καταλάβει ότι μόνο ο συνάνθρωπός του μπορεί να μοιραστεί μαζί του την χάρα του και την λύπη του.
 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Επειδή  εδώ θίγετε την σχέση του ανθρώπου  με την ύλη γενικά επιτρέψτε να  κάνουμε μία συνοπτική επισκόπηση του αιώνα που διανύουμε από την διάσταση του τρόπου που μέχρι τώρα χρησιμοποίησε ο άνθρωπος την ύλη γενικά για την εξυπηρέτηση των αναγκών του.
Στον εικοστό αιώνα ζήσαμε το πλατύτερο μέχρι τώρα φάσμα της χρήσης της ύλης από τον άνθρωπο. Ξεκινήσαμε από τα απλά εργαλεία και την υποκατάσταση της μυικής δύναμης από την μηχανή, διανύσαμε για πολλά χρόνια την χρήση της ύλης και σαν πηγή ενέργειας και εισήλθαμε πλέον στην υποκατάσταση των πνευματικών διεργασιών από τον υπολογιστή (εποχή της πληροφορίας). Στην τελευταία διανύουμε ακόμη την επεξεργασία και εκμετάλλλευση της πληροφορίας σε βαθμό "χαμηλού επιπέδου" πνευματικών  διεργασιών και εισερχόμαστε σιγά σιγά  στην εποχή των πολύπλοκων συνδυασμών στοιχείων και εξειδικευμένων εφαρμογών κάτι που αντιστοιχεί  σε "υψηλού επιπέδου" πνευματικές διεργασίες
.Στην τελευταία φάση δημιουργείται συχνά η εντύπωση ότι μια μηχανή μπορεί να αντικαταστήσει τον άνθρωπο.  Σωστό είναι ότι οι μηχανές θα στηρίζουν τον   άνθρωπο να εκτελεί  κάποιες πνευματικές εργασίες γρηγορότερα και ακριβέστερα. Αυτές όμως υπακούουν σε μια μηχανιστική λογική και απέχουν από εκείνες που δίνουν στον άνθρωπο την  ανθρώπινή του διάσταση. Ποτέ μια μηχανή δεν θα μπορεί να διαβάσει τα μάτια ενός πεινασμένου παιδιού.
Για την τελευταία σας ερώτηση ένα απλό κοίταγμα στα μάτια οποιουδήποτε ανθρώπου δίνει την σωστή απάντηση.
 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτή η ήττα δεν προσβάλει τον άνθρωπο, απλώς μας δίνει περισσότερη πληροφόρηση για την φύση του σκακιού σαν παιγνίδι. Ο Κασπάροφ έχασε από μια ομάδα ανθρώπων που χρησιμοποίησαν την μηχανή για πολλούς υπολογισμούς και ειδικά ψαξίματα. Οι μηχανές θα είναι πάντα τα εργαλεία του ανθρώπου και θα τον υπηρετούν πιστά.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σε 20 χρόνια θα έχουμε αλλάξει παρά πολλά. Τα σημερινά υπολογιστικά περιβάλλοντα που στοιχίζουν εκατομμύρια θα έχουνε πολύ προσιτές τιμές για τον καθένα. Θα ζήσουμε πολλές κοινωνικές και οικονομικές μεταλλάξεις που θα έχουνε βάση την επιδρομή των νέων τεχνολογιών. Πρέπει να θωρακισθούμε εγκαίρως για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε όμαλα αυτές τις μεταλλάξεις χωρίς κραδασμούς.