ΟΜΑΔΑ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ

(Ο κόσμος του Επενδυτή ΣΑΒΒΑΤΟ 14-ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2004
Του ΘΑΝΑΣΗ Κ. ΤΣΑΚΑΛΙΔΗ
)


    Ήρθε λοιπόν το ποτήρι και ξεχείλισε και ανέδειξε μέσα από τις επιτυχίες και τους πανηγυρισμούς στο ποδόσφαιρο το γίγαντα που αναπαυόταν χρόνια τώρα πίσω από μία εικόνα μιζέριας, μετριότητας, ηττοπάθειας και αυτοσαρκασμού. Η σύμπνοια, η ψυχική υπέρβαση, αλλά και ο άριστος συντονισμός μέσα στο πλαίσιο ενός παιχνιδιού που αποτελεί τον αθλητικό κο ρμό σε πολλά κράτη με παράδοση, ιστορία, ήρωες, φίλαθλους και θεατές, απέδειξε ότι σε κάθε ανταγωνιστικό τομέα έχουμε ισχυ ρούς μεν παίκτες, αλλά λείπει ο συντονισμός και ο στόχος.
    Στο ποδόσφαιρο τα πράγματα ήταν πιο απλά. Στόχος ήταν η ανάδειξη, η επικράτηση, η νίκη, το γκολ. Ήρωες, οι παίκτες, εμψυχωμένοι από φανατικούς φιλάθλους, απλούς φιλάθλους και θεατές, αλλά όλοι μαζί μια ψυχή. Συντονιστής, ο σταθερός στις αρχές του Γερμανός με τη μεθοδικότητά του, την υπευθυνότητα του ρίσκου και κυρίως την επαγγελματική του ανεξαρτησία. Και ήρθε η επιτυχία, που δεν ήταν τυχαία, αλλά έχει ρίζες, προιστορία και παλιά υποθήκη, γιατί κάθε επιτυχία χρειάζεται τη σχετική ωρίμανση.
    Μετά τα επινίκια, όμως, του ποδοσφαίρου πρέπει να δούμε με το ίδιο ενδιαφέρον και τις άλλες ομάδες (τουρισμού, ναυτιλίας, αγροτικής οικονομίας, βιομηχανικής παραγωγής, εκσυγχρονισμού δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, εμπορίου, καινοτομίας, τεχνολογίας κ.τ.λ.)
Ας επικεντρωθούμε όμως εδώ στην Ομάδα των νέων Τεχνολογιών δηλαδή της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών.
    Η Πληροφορική, από απλό βοηθητικό εργαλείο, απλώθηκε σιγά σιγά και εξελίχθηκε πλέον σε ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον εργασίας, ενημέρωσης, επικοινωνίας και εκπαίδευσης. Η ίδια η Πληροφορική αποτελεί από μόνη της μία τεράστια αγορά και παράλληλα σαν τεχνολογική ατμόσφαιρα καλύπτει σε όλες τις φάσεις της και την κλασική οικονομία, τόσο στη διεκπεραίωση των συναλλαγών όσο και στην παραγωγική διαδικασία. Οι τηλεπικοινωνίες στηρίζονται πλέον στην ψηφιακή πλατφόρμα και ο ήχος, η εικόνα και τα δεδομένα δεν είναι παρά μόνο ομάδες από bits (κώδικας με βάση το 0 και το 1). Καθημερινά παράγονται τρισεκατομμύρια από αυτά και μεταφέρονται συνεχώς με ιλιγγιώδεις ταχύτητες εκμηδενίζοντας τις αποστάσεις πάνω στον πλανήτη.
    Το νέο περιβάλλον που αναπτύσσεται έχει στην ουσία τρεις βασικές συνιστώσες: Πρώτη συνιστώσα είναι το ψηφιακό περιεχόμενο (τα δεδομένα), δεύτερη συνιστώσα είναι οι επικοινωνίες και Τρίτη η Πληροφορική. Η πρώτη αναφέρεται στο Τι, η δεύτερη στο Που και η Τρίτη στο Πως. Αναπτύσσεται, λοιπόν, μια νέα τεχνολογική κοινωνία (Κοινωνία της Πληροφορίας) που χαρακτηρίζεται από την ποιότητα των πληροφοριών που παράγει, από την ταχύτητα ροής τους και από το ρυθμό που μπορεί να τις επεξεργάζεται και να τις εκμεταλλεύεται.
    Μέσα στη νέα αυτή τεχνολογική κοινωνία έχουμε ήρωές της όλους αυτούς που νωρίς διείδαν μόνοι τους την επερχόμενη επανάσταση και είτε ξενιτεύτηκαν και εκπαιδεύτηκαν εγκαίρως είτε εκπαιδεύτηκαν στα δικά μας ιδρύματα, απέκτησαν ζηλευτά προσόντα, στήριξαν τη σωστή τεχνολογική εκπαίδευση στη δευτεροβάθμια, ήταν πρωτεργάτες στον εκσυγχρονισμό του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Μερικοί από αυτούς έβαλαν το όνομα της Ελλάδας ισότιμα δίπλα σε τεχνολογικά μεγαθήρια, έβαλαν πολλά και διάφορα ασημένια και χρυσά τεχνολογικά γκολ.
    Δυστυχώς, αυτοί οι ήρωες περιμένουν ακόμα διακαώς τον κρατικό συντονιστή να τους συντονίσει στο παιχνίδι της τεχνολογικής ανάπτυξης και καθιέρωσης στη διεθνή αγορά των νέων τεχνολογιών. Το κράτος, όπως πάντα αργοπορημένο, αντιλαμβάνεται αυτή την αναγκαιότητα και, αντί να ιδρύσει λίγα και καλά τμήματα πληροφορικής, με τη γνωστή του προχειρότητα και έλλειψη συντονισμού στόχων ιδρύει τα τελευταία 20 χρόνια 22 τμήματα Πληροφορικής στα ΑΕΙ και 16 στα ΤΕΙ, τα οποία είναι στις πρώτες σειρές προτίμησης των υποψηφίων. Χωρίς συντονισμό και στόχο άρχισε εδώ και 4 χρόνια η αψυχολόγητη αύξηση των εισακτέων σε τέτοια τμήματα χωρίς όμως να διασφαλίζεται η απαραίτητη κρατική στήριξη σε καθηγητικό και τεχνικό προσωπικό.
    Εάν θέλουμε να προλάβουμε μια πανωλεθρία στο διαρκές τεχνολογικό πρωτάθλημα, πρέπει να δημιουργηθεί ένα μεγάλο συντονιστικό όργανο (ο προπονητής), το οποίο θα συντονίζει σε καθημερινή βάση και θα ορίζει κατά καιρούς τους στόχους. Οι στόχοι θα μπορούσαν να είναι ο εκσυγχρονισμός των δημόσιων υπηρεσιών, η παραγωγή προστιθέμενης τεχνολογικής αξίας, η εξαγωγή ελληνικής τεχνογνωσίας, η παροχή υπηρεσιών σε γειτονικά κράτη, τα υψηλά επιστημονικά ή καινοτομικά επιτεύγματα, οι πατέντες, η συνεργασία με την τεχνολογική ομογένεια, η δημιουργία τεχνολογικών κοιτίδων διεθνούς κύρους, η στήριξη συγκεκριμένων επιστημονικών πεδίων, η διαρκής παρακολούθηση και η συνεργασία όλων των τεχνολογικών μονάδων εντός και εκτός Ελλάδας.
    Οι παραπάνω στόχοι είναι πλέον μονόδρομος για τη νέα οικονομία. Υπάρχει ένα αξιοζήλευτο ανθρώπινο δυναμικό που πρέπει να καταγραφεί και μια διαρκής δυναμική που πρέπει να καθοδηγηθεί. Η ευθύνη όλων μας εναπόκειται στο να βρούμε τον κατάλληλο προπονητή.